INFERNO LUX - problem z czujnikiem wstrząsowym

Kategoria: Alarmy do samochodówINFERNO LUX



gracek
2007-03-14, 23:21
witam
zakupilem ostatnio alarm INFERNO LUX i zamontowalem go do auta ALFA ROMEO 156 i alarm działa prawidłowo z jednymn wyjątkiem.... otórz do alarmu podłączony jest czujnik ultradżwiękowy z udarem dual i udar czyli wstrząsowy jest podłączony jako prealarm jednak alarm nie odbiera sygnałów od tego czujnika sprawdzałem miernikiem wyjście czujnika i po wyzwoleniu na wyjściu napięcie spada do zera !!!! czyli prawidłowo wyjście ultradźwięku działa prawidłowo i alarm się wzbudza a wyjście wstrząsu nie chce wzbudzić alarmu!!!! zamieniłem już czujnik dualny i w drugim inferno działa prawidłowo wygląda na to że to wina wejścia prealarmu jednak jak bez podłączonego czujnika zewrę do masy wejście prealarmu to alarm się odzywa... czyli wygląda na to jakby wejście alarmu było jakieś osłabione.... jak przełączyłem czujnik pod drugie wejście to alarm wyzwalał się po dotknięciu udaru...
posprawdzałem diody na wyjści cz. dodatkowych i prealarmu a nawet je zamieniłem i bez efektu dlaczego na zwarcie do masy alarm reaguje a na czujnik nie skoro jest sprawny

i jeszcze jedno czy nie będzie problemu gdy do zasilania i lini udaru z czujnika DUAL podłączę dodatkowo jeszcze jeden sam czujnik wstrząsowy aby przykręcić go po drugiej stronie auta? czy nie będą się zakłucały lub nie obciąży to wyjścia zasilania czujników z alarmu?
Sonix
2007-03-16, 09:02
Witam.

Czasami przy zastosowaniu czujników dualnych pojawia się taki problem.
Związane jest to z zastosowaniem rezystorów podciągających w tych czujnikach jak i sporej rezystancji na ich wyjściu (56 ohm).
Na podstawie poniższego rysunku usuń rezystory 2k2 i jeżeli to nie pomoże, to zewrzyj rezystory wyjściowe 56ohm.
To że na wyjściu czujnika miernik pokazuje Ci 0V, to nie znaczy że tak jest.
Biorąc pod uwagę spadek napięcia na tranzystorze wyjściowym, poziom napięcia jest już ok. 0,6V powyżej poziomu masy.

Pozdrawiam.
Sonix
Sonix
2007-03-16, 09:30
Zapomniełem o drugiej części pytania   .

Drugi czujnik można dołożyć, ale może wystąpić podobny problem.
Należy zastosować wtedy podobne rozwiązanie co w dualu.
gracek
2007-03-17, 18:17
Z przykrością stwierdzam że ta modyfikacja DUALA nie pomogła!  zmieniłem centralę INFERNO w aucie i nadal ten sam problem!  po zamianie wejść czujnika dodatkowego na prealarm udar wyzwala alarm ale ultradźwięki nie wyzwalają prealarmu.... wygląda to jakby coś było z wejściem centrali lecz jak zewrę wejście prealarmu do masy to syrenka daje znak o prealarmie.... o co tu chodzi?
klient chciał za wszelką cenę prealarm i udary z dwóch stron auta a tu jak na złość nie chce to działać razem. DUAL też jest sprawny bo zamieniałem....

[ Dodano: 2007-03-19, 22:22 ]
witam
niestety dzisiaj wziąłem kolejny nowy alarm INFERNO LUX i nowy czujnik DUAL i podpiąłem do auta i niestety sytuacja ta sama alarm nie widzi udaru na wejści prealarmu a po zamianie nie widzi ultradźwięków a udar wyzwala wejście czujnika dodatkowego i wzbudza alarm a prealarm nie chce chodzić tak więc mam 3 centralki i 3 czujniki sprawdzone i nadal nie chce chodzić prealarm a na zwarcie wejścia prealarmu do masy działa...

aha jest jeszcze jedna rzecz jaką zauważyłem!
otóż jak odepne czujnik dual od wtyczki i na wtyczce zewrę prealarm do masy to alarm reaguje ale gdy DUAL jest podłączony i na jego płytce chcę wyzwolić prealarm zwierając pin do masy to nie chce działać pomimo że wprowadziłem zalecone wyżej modyfikacje
Sonix
2007-03-21, 19:54
Proszę o wysłanie centralki do firmy.
Postaram się coś z tym zrobić.


Podobne tematy: